Over ons

We bevinden ons aan de Legolaan 10 in een mooi pand, waar we via ondernemer Peter Poelman aan zijn gekomen. Hij heeft het terrein speciaal voor ons opengesteld en het hele team is hem daar erg dankbaar voor.

Ons team bestaat uit vijftien mensen. De jongste is ongeveer vijftig jaar, maar we hebben ook een jongen van bijna twintig die nu één dag in de week meehelpt. Onze oudste vrijwilliger is inmiddels 88. Die was er al bij sinds het begin en kan alles over de geschiedenis vertellen. Abel Tasman is namelijk ooit opgericht door een predikant in Lutjegast om de armen te helpen. Ons oudste lid was in die tijd de tweede man en we waarderen dat hij er nog steeds bij is.

Uiteindelijk werd de winkel te groot en werd het in tweeën gesplitst. Het gedeelte in Lutjegast verhuisde naar Grootegast en hier zijn we nu nog steeds. Onze volledige naam, Abel Tasman Samen Delen, komt voort uit deze geschiedenis. Bij het vorige bestuur van de winkel ontbrak naar mijn mening het sociale aspect. We maken tegenwoordig ook altijd even een praatje, voorzien de klanten van koffie en thee, doneren wat niet verkocht wordt en we hebben veel samenwerkingen lopen.

Een van die samenwerkingen is met De Zijlen, afdeling De Brug. Daar komen mensen met een beperking die hier ook vaak een handje helpen. Ik vind dat je iedereen moet waarderen en respecteren zoals die is. Elke dag leren we weer van elkaar, ze hebben namelijk een hele andere en unieke kijkwijze. Ik doe ook veel voor vluchtelingenwerk. Zij maken wel eens puzzels voor ons, die wij dan weer compleet kunnen verkopen. In een goede kringloopwinkel is het niet te netjes en niet te rommelig. Mensen moeten, zoals ik dat noem, lekker kunnen ‘sneupen’ en rondkijken. Daarbij is de sfeer heel belangrijk, gewoon vriendelijk zijn speelt al een hele grote rol.

Arend van Dijk, voorzitter